Fitrah.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Het graf

Kijk uit wie je als gezelschap in je graf kiest...

Beste broeder en zuster,
Nadat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam ons verteld heeft hoe de zielen van de gelovige en ongelovige dienaar worden ontnomen en wat zij meemaken tot en met de ondervraging in het graf, zegt hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam over de gelovige dienaar:

“Vervolgens komt er naar hem (in het graf) een man met een mooi gezicht, mooi gekleed en lekker ruikend en zegt tegen hem: “Verheug je in dat wat je pleziert, want dit is jouw dag die jou beloofd is.” Hij vraagt hem: “Wie ben jij? Jouw gezicht is een gezicht dat het goede voorspelt.” Hij antwoordt: “Ik ben je goede daden.” Dan zegt hij: “O mijn Heer, laat het laatste uur spoedig aanbreken, laat het laatste uur spoedig aanbreken zodat ik naar mijn familie en bezittingen kan terugkeren.” Over de ongelovige dienaar zegt de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam: “Daarna komt naar hem een man (in het graf) met een walgelijk gezicht, walgelijk gekleed en stinkend en zegt: “Wees bedroefd voor het slechte dat jou toekomt, dit is jouw dag die jou beloofd werd.” Hij vraagt: “Wie ben jij? Jouw walgelijke gezicht voorspelt het kwade.” Hij antwoordt: “Ik ben jouw slechte daden.” Dan zegt hij: “O Heer, laat het laatste uur niet slaan.” (1)

Jouw daden worden jouw gezelschap in jouw graf tot de Dag der Opstanding. Kies jij voor de goede daden, dan zullen zij jouw goede gezelschap zijn in het graf, en zal met de wil van Allaah, jouw verblijf in het graf een genieting zijn. Een genieting die slechts een voorproefje is van de eeuwige genieting in het paradijs.

Kies je voor slechte daden en ongehoorzaamheid aan jouw Schepper, weet dan dat jouw slechte daden jouw walgelijke en stinkende gezelschap zullen zijn, en dat je een zware bestraffing in jouw graf kan ondergaan. Een bestraffing die slechts een voorproefje is van de eeuwige bestraffing in het hellevuur.

Behoed jezelf hiervan, en besef dat de genieting in het wereldse middels ongehoorzaamheid aan Allaah, slechts een vergankelijke valse genieting is. Bereid je voor op een hiernamaals dat geen einde zal kennen. Ga voor de eeuwige genieting.

-------------
1 Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Ahmad, imaam aboe Dawoed en al-Haakim ibn Khuzaymah en is sahieh verklaard door de imaams al-Haakim, a-Dhahabie en al-Albaanie.